Geveltuintjesdag mei 2019

Zaterdag 18 mei 2019 was het weer zover: geveltuintjesdag!
Een actie van TielCentrumXL waar alle leden van team Gasthuisstraat.nl aan mee hebben gedaan. Samen met nog een aantal vrijwilligers is er deze dag weer veel gedaan! Variërend van regulier onderhoud van bestaande tuintjes tot het aanleggen van een nieuw tuintje. Deze laatste was dit keer een enorme geveltuin waar een aantal vrijwilligers zich de tanden aardig op kapot hebben gebeten 😉
Maar het was een prachtige dag, heerlijke temperatuur en geen spatje regen. Om een idee te krijgen hoe zo’n dag er uit ziet:

« van 3 »

Resultaten huis-aan-huis enquête

Eind vorig jaar en maart van dit jaar zijn wij langs de deuren gegaan in de Gasthuisstraat en de Vleesstraat om aan bewoners een aantal vragen voor te leggen. Wij waren namelijk benieuwd hoe het leven in deze straten wordt ervaren. Het blijkt dat men over het algemeen de straten als erg druk en lawaaiig ervaart. Dat vermoeden hadden wij al en wordt met de resultaten van deze enquête bevestigd.
Met deze uitslag willen wij proberen invloed uit te oefenen bij de gemeente op hun plannen voor herinrichting van de twee straten. Eind van dit jaar is de gemeente Tiel namelijk van plan de riolering compleet te vervangen en tegelijkertijd de straten een andere indeling & aanzicht te geven.

Enquête details

Op basis van postcode.nl hebben we het voor de Gasthuisstraat en Vleesstraat over officieel 125 woonadressen (zie kopje ‘Overzicht adressen’ voor details op pagina 2). Een aantal adressen daarvan zijn niet bewoond of huisvesten toch een winkel of bedrijf, blijven er 111 adressen over. Ons hoofddoel was om met name bewoners te spreken aangezien zij dag en nacht te maken hebben met leven in de binnenstad. We hebben in totaal in een paar dagen tijd geprobeerd zoveel mogelijk bewoners te spreken. Wij hebben uiteindelijk 41 bewoners van de 111 adressen kunnen spreken. De vragenlijst is 1 x per huisadres ingevuld.

Enquête vragen:

VraagJaNee
Wilt u net als wij meer groen in de straat?401
Wilt u ook dat onze straat rustiger wordt? 401
Wilt u meedenken en de bijeenkomsten van de werkgroep bijwonen?1130
Wilt u op de hoogte gehouden worden per mail? 2714
Wilt u op de hoogte gehouden worden per post? 536

Op een later moment hebben we de vragenlijst verder uitgebreid met onder andere de vraag of men ook de straat autoluw zou willen hebben. Van de 21 adressen waar deze extra vraag is gesteld is 16 x het antwoord ja gegeven.

We hadden graag nog wat meer bewoners gesproken maar het geeft nu al een duidelijke indicatie dat een rustiger straat hoog op het verlanglijstje staat.

Nieuwe stadsmakelaar Tiel

Jorine de Soet van bureau Kordaat in Ruimte is benoemd tot stadsmakelaar van Tiel. In gesprek met pandeigenaren en (startende) ondernemers moet zij nieuwe initiatieven aanzwengelen om de Tielse binnenstad te laten bruisen.

Overigens spreekt de gemeente inmiddels liever van een locatieadviseur omdat er verwarring zou zijn met de reguliere makelaars die in de stad actief zijn. Voor de nieuwe functie is een aanbesteding uitgeschreven, waarbij De Soet en haar bureau Kordaat in Ruimte uiteindelijk als beste uit de bus kwam. Zij was voorheen onder meer op dit vlak actief in Utrecht, Amsterdam, Breda en Apeldoorn.

De Soet: ‘Mijn uitgangspunt is de binnenstad. Die wil je laten bruisen en floreren. Daarvoor heb je heel veel potentie hier omdat het gewoon een hele mooi stad is.’ Lees verder

Bron: Omroep Gelderland, 12-05-2019

‘Tielenaartje’ nieuw wapen in de strijd tegen verkeersaso’s in de Tielse binnenstad

De gemeente Tiel introduceert een nieuw middel om verkeers- en parkeeroverlast in het centrum van Tiel aan te pakken: het ‘Tielenaartje’. Dit is een kunststof paal in de geel-zwarte kleuren van Tiel die het overtreders lastig moet maken. Het gaat in het bijzonder om overlast van hard rijden en het parkeren op stoep of fietspad in de Westluidensestraat, de Ambtman- en de Gasthuisstraat. ‘Ik ben helemaal klaar met dit gedrag’, zegt wethouder Frank Groen. ‘Het fout parkeren, automobilisten die het fietspad nemen om de drempels te vermijden; ik wil niet wachten op een dure herinrichting van de straten, maar wil er nu een oplossing voor.’ Lees verder

Bron: Omroep Gelderland, 08-05-2019

Restafvalcontainer Gasthuisstraat gaat weg

Vandaag is bij alle bewoners van de Gasthuisstraat en omliggende panden/steegjes een brief van de Avri bezorgd waar gemeld wordt dat tussen half mei en eind juni 2019 de ondergrondse afvalcontainer dan eindelijk weg gehaald gaat worden. Voor een aantal bewoners zal dat wel een eindje verder lopen worden maar het aanzicht van de straat gaat er wel op vooruit. Hopelijk is het stiekem bijplaatsen van afval naast de container dan ook verleden tijd…

Probleem parkeren zorgverleners binnenstad

In de Zakengids Tiel van 1 mei staat een interview met een bewoner van de binnenstad met als onderwerp het moeilijk kunnen parkeren van zorgverleners in de binnenstad van Tiel. Daar wordt het idee geopperd om op strategische plekken speciale parkeerplekken aan te wijzen, alleen te gebruiken door zorgverleners. Een mooi idee en wellicht voor de Gasthuisstraat/Vleesstraat makkelijk te realiseren door 1 van drie invaliden parkeerplaatsen daarvoor te gebruiken. Deze worden namelijk niet veel gebruikt, zeker niet buiten de openingstijden van de winkels.

Klik hier voor het originele artikel

Bron: De Zakengids, 01-05-2019

Visierapport detailhandel 2019-2024

Er is een rapport beschikbaar gekomen waar de visie op de detailhandel in Tiel wordt beschreven. Daar wordt onder andere de binnenstad behandeld. Aantrekkelijke termen als ‘dwaalmilieu’, ‘aantrekkelijke (loop)routes’, ‘speciale aandacht voor wonen in de binnenstad’ geven het gevoel dat de kans op een plezierig verblijf (winkelen/wonen) in het centrum groter wordt. Echter, in hetzelfde document zijn ook termen te vinden als ‘beter scoren op autobereikbaarheid’ en ‘Stop & Go-parkeren in de flanken’. Afijn, leest u zelf:

Bron: Verslag Gemeenteraadsvergadering van 17-04-2019