De overheid wil graag dat huishoudens in Nederland van het gas af gaan om een bijdrage te kunnen leveren aan internationale klimaatakkoorden. De gemeente Tiel is daarom begonnen om een visie op te stellen hoe de gemeente zich aan moet passen om hier aan te kunnen voldoen. In de raadsvergadering van 14 oktober is een concept visie gepresenteerd. Dit concept is via de agenda van de gemeente terug te vinden bij punt 11 van het verslag van deze vergadering maar is ook hier rechtstreeks in te zien, zie downloads onderaan dit artikel. Het onderwerp is van belang voor zowel de ondernemers als ook huiseigenaren in Tiel. Zie ook voor een algemene uitleg van warmtetransitie in Wikipedia
Maand: oktober 2020
Huisgevel van de toekomst?
Sinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie Hip huis onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: geveltuinen, beschouwd door tuingoeroe Romke van de Kaa. De stad van de toekomst is groen: planten houden vocht vast en brengen koelte. Tijd om tegels uit de stoep te lichten en een geveltuin voor te bereiden die er het hele jaar goed uitziet.
Aan het kleine, smalle domein van pissende honden, zwalkende toeristen en zwerfkatten valt voor de tuin- en landschapsarchitect weinig eer te behalen. Toch is het ontroerend om te zien hoe de stadsbewoner met de rug tegen de muur van het kleinste open plekje toch steeds weer iets moois weet te maken. Het is tuinieren met een handicap, en daarom extra bewonderenswaardig.
Lees verder
Bron: De Gelderlander, 08-10-2020
Decibelboete bij geluidsoverlast?
Het centrum van Tiel wordt nogal eens geplaagd door auto’s die met veel kabaal door het centrum rijden. De overlast kan bestaan uit zeer luidruchtige motoren of audio installaties die op maximum volume staan. Het vermoeden bestaat dat dit geen bewoners zijn van de binnenstad. In Rotterdam zijn proeven gestart om te kijken of het strafbaar kan worden gemaakt als geluid boven een bepaald aantal decibels komt. Een artikel hierover in RTL-nieuws begint als volgt:
Brullende motoren en schreeuwende uitlaten. De gemeente Rotterdam is helemaal klaar met geluidsoverlast van sportwagens. Een zogenaamde lawaaiflitser moet in de toekomst bestuurders van auto’s die te veel lawaai maken kunnen beboeten.
Sportwagens die eens extra hard optrekken door de Rotterdamse straten. Voor de inwoners van de Maasstad zijn die een doorn in het oog. Om de geluidsoverlast aan te pakken heeft de gemeente bij wijze van proef een decibelmeter met bijbehorende camera opgehangen.
Wanneer er een auto voorbijkomt die te veel lawaai maakt, wordt er een foto gemaakt. De bestuurder kan een boete van tot wel 400 euro krijgen.
Voor het volledige artikel klik hier
Bron: RTL Nieuws, 03-10-2020